De Porsche en de Volvo, een juridische casus met consequenties!

Een juridische casus met consequenties - word hbo-juristOp een nacht ergens in de jaren negentig drinkt een man in meerdere café’s een hoop glazen bier. Niets vreemds, zou je zeggen. De man vindt het echter verantwoord om daarna (met een vriend) in zijn Porsche 928 te stappen en met hoge snelheid –120 à 130 km/u, terwijl 80 km/u is toegestaan– twee keer door rood te rijden. Daarbij haalt hij een paar keer levensgevaarlijk andere weggebruikers in. Bij de laatste inhaalmanoeuvre van die nacht gaat het mis: op een drukke Provinciale weg botst de Porsche frontaal op een tegemoetkomende Volvo 340. Hierbij komen vijf personen om het leven: het gaat om de vier inzittenden van de Volvo en de vriend van de Porscherijder.

Het Hof oordeelde in deze zaak dat de Porscherijder opzettelijk handelde: hij nam de aanmerkelijke kans dat hij – door zijn rijgedrag – tegenliggers van het leven zou beroven. Om die reden was het Hof dan ook van mening dat hij schuldig moest worden bevonden aan doodslag. De Hoge Raad volgde dat betoog niet: de Porscherijder handelde niet opzettelijk: volgens de Raad was het niet aannemelijk dat hij – door zijn rijgedrag – andere weggebruikers wilde doden. Als je dat betoog zou volgen, aldus de Raad, dan zou hij ook zijn eigen dood op de koop toe hebben genomen. Dat kan niet het geval geweest zijn, aldus de Raad.

Het moraal van dit verhaal: het verschil tussen ‘doodslag’ en ‘dood door schuld’ (wat een veel lagere straf kent) is soms minimaal! Een goede jurist kan dit verschil zien en beoordelen.

Wil jij juridisch het verschil maken?

Als HBO-jurist kun jij het (juridische) verschil maken. Als medewerker bij het OM of bij de rechterlijke macht, als rechtsbijstandverlener of in een ander juridisch beroep. Door jouw juridische kennis te gebruiken in de praktijk kun jij ervoor zorgen dat het recht goed wordt toegepast en er geen fouten worden gemaakt. Met de opleiding HBO Rechten van het NTI ben je dan aan het juiste adres!

Hoe word je HBO-jurist?

Toelating tot de NTI-opleiding HBO-Rechten kan op twee manieren:

 1. Je hebt een HAVO-, VWO- of MBO (niveau 4) diploma. Wanneer je beschikt over één van deze diploma’s, dan heb je automatisch toegang tot de opleiding.
 2. Je kunt ook op een andere manier worden toegelaten, en dat is wanneer je een zogenaamde ‘21+-toets’-maakt. Met deze test toetst de Hogeschool NTI of je een reële kans hebt om de Hbo-opleiding Rechten van de Hogeschool NTI af te ronden. De kosten voor de 21+ toets bedragen € 70,00. Je krijgt dit bedrag zelfs terug, als je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets inschrijft voor de HBO-opleiding Rechten.

En dan nog iets: voor de HBO-opleiding Rechten kun je ook vrijstellingen indienen, waarmee je onderdelen van deze studie niet meer hoef te doen. Als je vrijstelling krijgt voor een bepaalde module, dan hoef je niet alleen geen examen te doen maar ontvang je ook een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld.

Bron: HR 15-10-1996, NJ 1997, 199 (Porsche-arrest)

2 reacties op “De Porsche en de Volvo, een juridische casus met consequenties!

 1. In deze heeft het OM gefaald en zou de als de ter laste legging dood door schuld moeten zijn , de advocaat van de porsche rijder heeft dit goed gezien alleen hoop ik dat de straf wel 5x opgelegd is en dat er een zeer hoge geldelijke boete opgelegd is want de overlevenden blijven met het verdriet en gemis zitten en zien het minimale verschil niet.

  Tevens vind ik maar dat is heel persoonlijk dat gebruik van alcohol tijdens het besturen van elke vorm van vervoermiddel veel zwaarder bestraft zou moeten worden!

  Het minimale moet 0 zijn, dat scheelt heel veel verkeersongevallen en overheidsgeld, zeker als het tot een arrest moet komen.

  HBO student rechten NTI

 2. De feitelijke omstandigheden zijn in zo’n gevallen uiteraard van groot belang. In België spreekt men over het verschil tussen moord en doodslag. Bij moord, waar veel langere straffen op staan, is er sprake van voorbedachte rade. Doodslag kan ook ten gevolge zijn van een razernij, of een dronkenschap.

  Zolang je geen voorbereidingen hebt getroffen, kom je er meestal met doodslag van af. In dit geval, nl. dronken achter het stuur rijden, zou er hoegenaamd geen sprake zijn van moord gelet op het feit dat een dronken bestuurder niet op voorhand iemand wou doodrijden.

  Uiteraard zal hij wel zelf burgerlijk aansprakelijk worden gesteld, maar strafrechtelijk komt het zeker niet uit op moord :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *